Osnove prehrane – protein je bitna komponenta

Dobra prehrana je izgrađena na tri glavne komponente nazvane makronutrijenata. To su bjelančevine, ugljikohidrati i masti. Svaki od makronutrijenata je vitalno važan dio zdrave prehrane i treba biti uključen u prave iznose za svaku pojedinu osobu. Protein je potreban u prehrani za nekoliko vrlo važnih razloga.

Osnovne funkcije proteina

Protein se koristi u nekom svojstvu svake stanice, svakog organa i svake funkcije tijela. Radi na stvaranju vezivnog i mišićnog tkiva, pridonosi svakoj od membrana stanica i dio je ukupne koštane matrice. Potrebno je održavati ravnotežu tekućine u tijelu i također regulirati pH ravnotežu krvi. (Ako krv postaje previše kisela, minerali se ispiru iz kostiju da bi doveli ovu razinu.) Protein je također odgovoran za stvaranje mnogih hormona i enzima u tijelu, uključujući one koji su odgovorni za spavanje, probavu i ovulaciju. Proteini su također vitalni za imunološki sustav; proteini su protutijela.

Proteinella Bodylab

Kako se proteini koriste u tijelu

Proteini su sami sastavljeni od 20 aminokiselina. Od njih, tijelo može napraviti 11 samostalno, ali mora imati druge devet pružaju putem hrane ili dodatak izvora na dnevnoj bazi. (Amino kiseline se ne mogu pohraniti u tijelo). Tijekom probave, proteini se raščlanjuju u pojedinačne aminokiseline i aminokiselinske lance, koje se zatim apsorbiraju i koriste za stvaranje drugih aminokiselina.

Svaka od aminokiselina je napravljena od jednostavnih spojeva uključujući ugljik, vodik, kisik, dušik i sumpor. Amino kiseline se povezuju u lance koji se nazivaju peptidi. Tipični peptid može sadržavati čak 500 ili više aminokiselina.

Koliko proteina trebate?

U tipičnoj prehrani, proteina čini 25-35% ukupnog broja kalorija. Preporuka američke udruge srca je da bjelančevina ne smije biti više od 35% dnevnih kalorija za sigurnost. Dijeta koja ima oko 30% proteina preporučuje se za gubitak tjelesne težine, jer dodatni protein zadržava glad da postane problematična, ali nije dovoljno visoka da zdravlje stvara pravi problem.

Osoba koja je aktivnija trebat će više proteina nego netko tko je sjedeći. Na primjer, netko tko rijetko dobiva vježbu, dobro je s oko 0,4 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Međutim, čak će i tijelo graditelj trebati samo oko 1,75 grama proteina po kilogramu tjelesne težine kako bi održali zdravlje i veličinu tijela.

Najbolji način za određivanje potrebe za proteinima je prvo identificirati koliko kalorija treba svaki dan. Nakon što se desno računa kalorijski broj, kalorije se mogu podijeliti na pravi način. Unatoč prehrani koja je tvrdila da su loši, složeni ugljikohidrati važan su dio prehrane, kao i masti, osobito dobre masti kao što su mononezasićene masti (maslinovo ulje, matice i matski ulja).

Je li meso jedini izvor proteina?

Mnogi ljudi misle da protein dolazi samo od mesa i drugih životinjskih izvora. Međutim, protein dolazi i od biljnih izvora; većina biljnih namirnica ima barem neke proteine ​​u njima. Jedna od glavnih prednosti vegetarijanske prehrane je adekvatna ali ne pretjerana količina proteina. Bjelančevine bjelančevina nisu potpune po tome što nemaju sve aminokiseline koje su potrebne tijelu.

Tipična veganska dijeta ima 10-12% dnevnih kalorija od proteina, dok prosječna prehrana ima 14-18% proteina.

Proteina i sportaša

Protein je potreban za svakoga, bez obzira na razinu aktivnosti, ali elitni atletičar svake vrste treba više proteina. Bilo da su izdržljivost ili snage trening sportaši, njihov protein potreba po kilogramu njihove tjelesne težine će se povećati. Iako trebaju veće količine bjelančevina da ostanu jaki i zdravi, trebaju i ostale hranjive tvari, posebno prije njihove vježbe, kada će ispunjavati zahtjeve za vježbanjem više intenziteta. Protein se ne može oksidirati i slomiti dovoljno brzo da tijelo zadovolji ove zahtjeve.

Tijekom vježbanja otpora, osobito kada se radi o vrlo teškom treningu, postoji povećana stopa sinteze proteina i nastavak sloma koji može trajati 24 sata nakon vježbanja. Nakon što se vježba dovrši, novi izvor proteina mora se dati tijelu ili će kvar dovesti do gubitka mase mišićne mase.

Bodylab Pre Workout

Postoje nedostaci proteina za sportaša, uključujući povećani rizik od dehidracije. Taj se rizik može smanjiti pijanjem puno tekućine, posebno prije, tijekom i nakon vježbanja, bez obzira na njezin intenzitet.

Protein u svakom obroku: studija slučaja

Damian pokušava povećati količinu bjelančevina koje dobiva u svojoj prehrani dodavanjem male količine ove vitalne hranjive tvari pri svakom obroku, uključujući i grickalice. Doručak uključuje omelette bjelanjka s malo prskanja sira s malo masnoća i malo začinjenom salsi. Između doručka i ručka, postao je gladan pa je dodao proteinski.

Za više informacija kliknite ovdje: https://www.fitway.hr/fitway-web-trgovina-proizvod/bodylab-proteinella-250g

Leave a Reply